Diana Baak Week 5
Geplaatst op: 13-04-2016 10:16  

Zoet-pittige hartige taart variatie - Marokkaans Ik wil graag een pleidooi doen voor hartige taart in het algemeen. Deze zijn heel gemakkelijk klaar te maken en ook uitermate geschikt om de restjes uit de koelkast te verwerken. Zonder vlees of vleesvervangers, kun je een hartige taart toch vol van smaak en met bite krijgen! De hieronder beschreven variant is een Noord Afrikaanse met het kruidenmengsel Ras el Hanout als smaakmaker. Op vergelijkbare wijze maak ik een Thaise variant door het gebruik van Currypasta, een Indiase versie met Garam Masala en verse munt erover, of een Italiaanse variant met oregano en bestrooid met Parmezaanse kaas. De hoeveelheden luisteren niet zo nauw. Deze taart kan niet mislukken! Ingrediënten • 5 plakjes diepvries bladerdeeg • 2-3 eieren • eetlepel olie (zoals olijfolie of kokosolie) • 1 ui of 2-3 sjalotten • 1-2 tenen knoflook • 400-500 gr verschillende groenten van het seizoen (zoals prei, wortel, bloemkool/ broccoliroosjes, sperziebonen, tomaat, pompoenblokjes, champignons) • 50 gr (ongezouten) noten (pecannoten, walnoten, cashewnoten of notenmix) • Kruidenmengsel • 3 eetlepels “vocht met smaak” , zoals (soya)yoghurt, room of kokosmelk Voor de Marokkaanse variant • 75 gr gedroogd fruit (pruimen, abrikozen of tutti frutti) • 2 theelepels (Ras el Hanout) • Snuf zout (of een half groenten bouillonblokje) • iets wat pittig maakt (pepertje, sambal, cayennepeper) • verse koriander Basisrecept voor een hartige taart met bladerdeeg 1. Neem 5 plakken diepvriesbladerdeeg en een ingevette platte ronde ovenschaal of bakvorm. Leg 4 van de plakken in het rond en snij de vijfde plak kruislings in vier driehoeken. Vul daar de openingen aan de rand mee op. Snij de overlappende vierkantjes bladerdeeg op de bodem eraf en vul daarmee het gat in het midden op. Dit alles bespaart je het werk van uitrollen van het deeg, alsook een vuile aanrecht en deegroller. 2. Fruit een ui in een wok met een beetje olie en voeg de knoflook toe. Daarna de overige groenten en de kruiden toevoegen. Voeg om het pittig te maken naar smaak een in stukken gesneden vers pepertje of wat cayennepeper of sambal toe. Laat 10 minuten garen tot de groenten beetgaar zijn. 3. Hak intussen de noten grof en snij ook het gedroogde fruit in stukjes; doe dit in de pan bij de groenten. 4. Zet het vuur uit. Voeg nu de room en/of yoghurt toe en meng ook de eieren door het groentemengsel. 5. Stort de dikke brei in de met bladerdeeg beklede ovenschaal. 6. Bak in 20 minuten af op 200 graden in een voorverwarde oven. 7. Serveer de taart (lauw)warm en bestrooi met gehakte verse koriander.


Reacties
I love afval scheiden team 

Bedankt voor het pleidooi en het recept!

Willem Dirksen 

(y) dank!

Maarten Box 

Dat is een mooi recept. Dank je wel.

Monique van Vliet 

Ziet er lekker uit! Ga ik ook een keer proberen.

Helene Ouwerkerk 

Mooi recept. Dat ga ik zeker maken.

Bekijk weekopdracht